Θεματολογία 4 Κύκλων

7 8

 

1ος Κύκλος: «Εισαγωγή στο θαυμαστό κόσμο του κρασιού!»

Πρώτη συνάντηση: Οι ζώνες καλλιέργειας αμπέλου. Σύντομη ιστορική διαδρομή. Το διαχρονικό τρίπτυχο της επιτυχίας «Κλίμα – Έδαφος – Κλήμα». Επίδραση της ηλιοφάνειας, του υψομέτρου, της κλίσης της βροχόπτωσης και των ποταμών. Πορεία της ωρίμανσης. Τομή μιας ρόγας. Η διάρκεια ζωής του αμπελιού Οι κατηγορίες των κρασιών ανάλογα με το χρώμα τους και την ξηρότητά τους.

Δεύτερη συνάντηση: Σύγχρονη Οινική Νομοθεσία. Κρασιά επιτραπέζια, Τοπικά και Ονομασίας Προέλευσης. Η ταυτότητα των κρασιών. Ενδείξεις πάνω στις ετικέτες. Η κάβα και τα μυστικά της. Οινικά αξεσουάρ. Η τέχνη, του σερβιρίσματος, τα ποτήρια, οι καράφες οι σωστές θερμοκρασίες. Συντηρητές κρασιών. Τί πάει με τι και γιατί. Το ιδανικό πάντρεμα οίνων και εδεσμάτων. Μυστικά εντυπωσιασμού…

 

2ος Κύκλος: «Μύηση στην τεχνική της γευσιγνωσίας» 

Πρώτη συνάντηση: Τα είδη της γευσιγνωσίας. Ο τρόπος και ο σκοπός της προσέγγισης σε κάθε περίπτωση. Οι δυσκολίες ενός δοκιμαστή. Η υποκειμενικότητα και τα γούστα. Το κρασί στις αισθήσεις. Είναι πέντε τελικά ή έξι οι γεύσεις στο κρασί; Η έννοια του χρώματος. Το γλωσσάρι της οπτικής αξιολόγησης. Περί αρώματος. Το Οσφρητικό Κέντρο του εγκεφάλου. Η προέλευση των αρωμάτων οι τρόποι εντοπισμού στις αισθήσεις. Άμεσος και έμμεσος προσδιορισμός.

Δεύτερη συνάντηση: Οι 9 κατηγορίες αρωμάτων. Τεστ σε συγκεκριμένα εκχυλίσματα. Οι ανεπιθύμητες οσμές των οίνων. Το ιδανικό γλωσσάρι του αρώματος.  Οι τέσσερις θεμελιώδεις γεύσεις. Η γευστική ισορροπία στα λευκά  (ισοσκελές τρίγωνο) και τα ερυθρά (το τετράγωνο). Οι άξονες της οξύτητας, του αλκοόλ και της στυφάδας. Το γλωσσάρι της γεύσης. Χημικές ενώσεις: Ονόματα & Αντιστοιχίες. Ανεπιθύμητες οσμές Επαγγελματική αξιολόγηση των οίνων. Σχολές και τάσεις.  

 

3ος Κύκλος : «Σπουδή σε βασικές Ελληνικές ποικιλίες»  

Πρώτη συνάντηση: Σπουδή στις  επίκαιρες οινικές έννοιες:  Επίγευση, αρωματική διάρκεια, ισορροπία, αρμονία, παλαίωση, ωρίμαση, Οινοπέδιο, αμπελοτόπι και ταυτόχρονη γνωριμία με τις τέσσερις εμβληματικές ελληνικές ποικιλίες. Ξεκινάμε με το Μοσχοφίλερο και το Αγιωργίτικο της Πελοποννήσου δοκιμάζοντας 8 αντιπροσωπευτικές μονοποικιλιακές φιάλες !

Δεύτερη συνάντηση: Σπουδή στις οινικές έννοιες, της γεωπολιτικής  θέσης των αμπελώνων της Γηραιάς Ηπείρου και του νέου κόσμου, της μεταλλικότητας και της ορυκτότητας των οίνων, της λέξης Cuvee κτλ, ενώ ταυτόχρονα θα γνωρίσουμε το αρωματικό DNA του χαρισματικού Ασύρτικο και του ρωμαλέου Ξυνόμαυρου δοκιμάζοντας 8 μονο-ποικιλιακές φιάλες!

 

4ος Κύκλος : «Σπουδή σε γνωστές κοσμοπολίτικες ποικιλίες»  

Πρώτη συνάντηση: Σπουδή σε επίκαιρες διεθνείς έννοιες όπως αυτή των terroirs του κόσμου, και του όγκου των οίνων στο στόμα και ταυτόχρονη γνωριμία με τις τέσσερις διεθνείς κοσμοπολίτικες ποικιλίες. Ξεκινάμε με το λευκό Sauvignon Blanc και το βαθυκόκκινο Syrah, δοκιμάζοντας 8 αντιπροσωπευτικές μονοποικιλιακές φιάλες !

Δεύτερη συνάντηση: Σπουδή σε επίκαιρες διεθνείς έννοιες όπως της επίδρασης του δρύινου ξύλου στη ζωή των κρασιών  και ταυτόχρονη γνωριμία με δύο ακόμη διεθνείς κοσμοπολίτικες ποικιλίες:  το διάσημο Chardonnay και το αριστοκρατικό Cabernet Sauvignon δοκιμάζοντας 8 αντιπροσωπευτικές ποικιλιακές φιάλες !

 

 Κλείστε έγκαιρα θέση στο μεθυστικό αυτό ταξίδι της βρώσης και της πόσης.  2106142200   info@oinosoagapitos.gr