Θεματολογία 4 Κύκλων

 

Αναλυτικότερα η θεματολογία κάθε Κύκλου περιλαμβάνει :

 

 

1ος Κύκλος: «Εισαγωγή στο θαυμαστό κόσμο του κρασιού!»

Ο πλανήτης της αμπέλου και η ιστορική διαδρομή του οίνου. Τα κρασιά του Παλαιού & Νέου Κόσμου. Το τρίπτυχο: «Κλίμα – Έδαφος – Κλήμα». Η επίδραση της ηλιοφάνειας, του υψομέτρου, της κλίσης, των ποταμών και των βροχών και στην πορεία της ωρίμανσης. Η σύνθεση μιας ρόγας & η διάρκεια ζωής αμπέλου & οίνου.

Οι κατηγορίες των κρασιών ανάλογα με το χρώμα και την ξηρότητά τους Ελληνική, Ευρωπαϊκή & Διεθνής Οινική Νομοθεσία. Οίνοι Επιτραπέζιοι, Π.Γ.Ε και Π.Ο.Π. Οι ενδείξεις στις ετικέτες. Η δημιουργία προσωπικής κάβας, τα μυστικά της παλαίωσης, προϋποθέσεις, ιδέες και λύσεις στο διαμέρισμα ή στο εξοχικό

Το ιδανικό πάντρεμα οίνων και εδεσμάτων. Μύθοι και αλήθειες. Η τέχνη του σερβιρίσματος. Τα σύγχρονα οινικά αξεσουάρ στο τραπέζι, τα ειδικά ποτήρια, οι απαραίτητες καράφες, τα κατάλληλα tirbouchons, οι σωστές θερμοκρασίες. Συντηρητές κρασιών. Τί πάει με τι και γιατί. Μυστικά εντυπωσιασμού.

 

2ος Κύκλος: «Μύηση στην τέχνη & την τεχνική της γευσιγνωσίας»

Το κρασί στις αισθήσεις. Τα είδη της γευσιγνωσίας. Ο τρόπος και ο σκοπός της προσέγγισης κάθε περίπτωσης. Οι δυσκολίες. Η υποκειμενικότητα και τα γούστα ενός δοκιμαστή. Η έννοια του χρώματος. Το γλωσσάρι της οπτικής αξιολόγησης.

Περί αρώματος. Το Οσφρητικό Κέντρο του εγκεφάλου. Η προέλευση των αρωμάτων οι τρόποι εντοπισμού στις αισθήσεις. Άμεσος και έμμεσος προσδιορισμός. Οι 9 κατηγορίες αρωμάτων. Περί μπουκέτου και παλαίωσης Τεστ σε συγκεκριμένα εκχυλίσματα. Οι ανεπιθύμητες οσμές των οίνων. Το ιδανικό γλωσσάρι του αρώματος.

Είναι πέντε τελικά ή έξι οι γεύσεις στο κρασί; Η γευστική ισορροπία στα λευκά και τα ερυθρά κρασιά. Οι άξονες της οξύτητας, του αλκοόλ και της στυφάδας. Το γλωσσάρι της γεύσης. Χημικές ενώσεις: Ονόματα & Αντιστοιχίες. Ανεπιθύμητες οσμές & πως αντιμετωπίζονται. Επαγγελματική αξιολόγηση των οίνων. Σχολές και τάσεις. 

 

3ος Κύκλος : «Σπουδή σε βασικές Ελληνικές ποικιλίες»  

Προσέγγιση καταγραφή και αξιολόγηση του αρωματικού DNA του Σαββατιανού του Ασύρτικου και του Ξυνόμαυρου της Βόρειας Ελλάδας με βάση το αρωματικό και γευστικό τους προφίλ! Τεστ σε επίλεκτες μονοποικιλιακές φιάλες.

Ενασχόληση με το αρωματικό D.N.A των λευκών κρασιών από Ροδίτη & Μοσχοφίλερο με βάση το αρωματικό και γευστικό τους προφίλ! Γνωριμία και με το πολυδύναμο Αγιωργίτικο της Νεμέας. Τεστ σε αντιπροσωπευτικά κρασιά.

Οι γεύσεις και τα αρώματα των Μοσχάτων: Λευκά και ερυθρά, ξηρά και γλυκύτερα σ όλο τους το μεγαλείο! Σπουδή στο Αλεξάνδρειας της Λήμνου στο μικρόραγο της Σάμου και στο Μοσχάτο Αμβούργου του Τυρνάβου Γνωριμία και με το αγαπημένο ερυθρό Λημνιό του Αριστοτέλη.

Η ανερχόμενη και εξωτική Μαλαγουζιά από τον βορρά μέχρι τον νότο. Ενασχόληση με το αρωματικό D.N.A. που εμφανίζει σε βασικές περιοχές καλλιέργειας. Γνωριμία και με το αιγαιοπελαγίτικο Μαντηλάρι. Τεστ σε αντιπροσωπευτικά μονοποικιλιακά κρασιά.  

 

4ος Κύκλος : «Σπουδή σε γνωστές κοσμοπολίτικες ποικιλίες»  

Οι τελειόφοιτοι ολοκληρώνουν την εκπαίδευσή τους γνωρίζοντας το αρωματικό D.N.A γνωστών ξενικών ποικιλιών. Συγκεκριμένα στο πλαίσιο τριών συναντήσεων γίνεται αρωματική καταγραφή και γευστική δοκιμή (workshops) μονοποικιλιακών κρασιών από: chardonnay, Sauvignonblanc, Semillon, ViognierRiesling, CabernetSauvignon, Merlot, Syrah, Nebioloκαι Tempranillo, που καλλιεργούνται τόσο στο εξωτερικό όσο και στην Ελλάδα!