Ο "Οίνος ο Αγαπητός" στο Μόντρεαλ του Καναδά

 

Αγαπητοί φίλοι του Οίνου του Αγαπητού

Χριστός Ανέστη!

Αν και πάντα επίκαιρη, η αλήθεια αυτή της Αναστάσεως που ζήσαμε στην Ελλάδα, φτάνει στα email σας λίγο αργότερα, λόγω του ταξιδιού μας στο παγωμένο Μόντρεαλ του Καναδά.
Με προγραμματισμένες εκδηλώσεις πολιτισμού, παρουσιάσεις των Λευκωμάτων μας και γευσιγνωσίες σε οινόφιλους Καναδούς & Sommeliers, βρισκόμασταν σε περιοδεία όλη την περασμένη εβδομάδα, για την προβολή του ελληνικού κρασιού αλλά και του οινικού μας πολιτισμού, πιστεύοντας ότι οι εξαγωγές των σημερινών ελληνικών κρασιών σε χώρες εκτός κρίσης αποτελούν μοναδική ευκαιρία για όλους τους παραγωγούς.

Σύσσωμος ο απόδημος ελληνισμός μαζί με Υπουργούς και Βουλευτές από το Κογκρέσο, τον Πρέσβη, τον Πρόξενο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας, αντιπροσωπιών Πολιτιστικών Φορέων και πλήθος Ελληνο-Καναδών επιστημόνων, έδωσαν δυναμικά το παρόν στην πολιτιστική εκδήλωση «Οίνος & Πνεύμα» την περασμένη Κυριακή 15/4/18 στηρίζοντας την πατρίδα μας αλλά και τα μοναδικά προϊόντα της.

Το οπτικο-ακουστικό αυτό ταξίδι στη χώρα των ελλ-οίνων, που επιμελήθηκε και παρουσίασε ο δάσκαλος σας μαζί με τον μικρότερο αδελφό το, λύγισε ακόμη και τους αυστηρούς ανθρώπους του Μονοπωλίου του Καναδά που έμαθαν για την τεράστια οινική μας παράδοση, αλλά και γεύτηκαν -με την υποστήριξη οινοπαραγωγών του Κρητικού αμπελώνα αλλά και του Κτήματος κυρ Γιάννη- την ποιότητα των σημερινών κρασιών μας!

Στο κατάμεστο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών στο Μόντρεαλ, επίλεκτα τραγούδια του κρασιού, σπάνια ντοκουμέντα, ολιγόλεπτα video στη γιγαντοοθόνη, αφηγήσεις, γευσιγνωσίες και παραδοσιακοί χοροί, δημιούργησαν μια απίστευτα συγκινητική αλλά και μεθυστική ατμόσφαιρα που θα θυμούνται όλοι με νοσταλγία για καιρό…

 

Είπαν για μας:

 

16 Απρ. 2018
«Το σώμα μας ευφράνθηκε από της πατρίδας τα κρασιά. Το πνεύμα μας ¨ποτίστηκε¨ από την αφήγηση, τους χορούς και τ' αλησμόνητα τραγούδια των γονέων μας. Ευχαριστώ τ' αδέλφια σας και εσάς που τους φέρατε κοντά μας. Ποιότητα, ποιότητα και πάλι ποιότητα!»
Όλγα Ζαφειρίου-Παπαδάτου

------------------------------------------------------------------------------------
Ένα εγκάρδιο «Ευχαριστώ» και θερμά συγχαρητήρια διά την χθεσινή Ελλ-οινική Μουσική Πανδαισία. Ήταν πράγματι μία υπέροχη βραδυά άνευ προηγουμένου, ένα μοναδικό, εμπεριστατωμένο, διαχρονικό ταξείδι στον κόσμο του οίνου. Ήταν μία γεύσις άκρατου οίνου που έφερε κοντά μας νοερά εποχές και πρόσωπα τα οποία έπαιξαν σημαντικό ρόλο στη ζωή μας. Ήλθαν απόηχοι που πλημμύρισαν την ψυχή μας με θαλπωρή και γέμισαν δάκρυα τα μάτια αφίνοντας ένα ζεστό δάκρυ να κυλίσει αθόρυβα ως φόρος τιμής των αναμνήσεων.

Η παρουσίασή σας μας έφερε κοντά στον τόπο παραγωγής και τον τρόπο διαδικασίας της παραγωγής του οίνου του αγαπητού, ώστε νοερά βρεθήκαμε στ’ αμπέλια της Σαντορίνης και της Κρήτης, κάτω από τον ζεστό Αιγαιοπελαγίτικο και Μεσογειακό ήλιο που κάνει το σταφύλι να ωριμάζει και στην συνέχεια να γίνεται το νέκταρ των ανθρώπων.
Τα ομάδα των νέων του Λαογραφικού Εργαστηρίου της ΕΚΜ έδωσε ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση με τις εντυπωσιακές στολές, τους συμβολικούς χορούς και το σφρίγος που τους χαρακτηρίζει.

Ευχόμεθα ολόψυχα σε σας και σε όλη σας την οικογένεια να είστε πάντα καλά και να εκπληρώνετε κάθε ευγενική σας προσπάθεια.

Με φιλικούς χαιρετισμούς Λάζαρος και Μαίρη Καλλιπολίτη
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Καλησπέρα,
Θα ήθελα να σας συγχαρώ για την εκπληκτική παράσταση «Οίνος & Πνεύμα». Ήταν κάτι εντελώς διαφορετικό από τις παραγωγές που παρακολουθούμε συνήθως. Με εντυπωσίασαν, ιδιαιτέρως, τα γραφικά, όλο το οπτικοακουστικό υλικό αλλά και οι ενορχηστρώσεις των τραγουδιών, που δεν είχαν σε τίποτα να ζηλέψουν τις πρωτότυπες εκτελέσεις. Η ερμηνεία των τραγουδιών ήταν μαγευτική, ενώ η αφήγηση, ταξιδιάρικη.
Ευχαριστώ πολύ και πάλι συγχαρητήρια.

Με εκτίμηση,
Paris Petrou Directeur des relations publiques et du marketing. Director of Public Relations and Marketing Διευθυντής Δημοσίων Σχέσεων και Μάρκετινγκ

-----------------------------------------------------------------------------------------------
From: Litsa Pelonis [mailto:This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.]
Ioustini Frangouli; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.; Katherine Nikolitsis
Bravo what a fabulous event. Everything tied in so well together. The audience was amazed. People were making fantastic comments throughout the evening .I loved the Critikos wine set up. And their other products.

Very. Very happy with great results. Have a great week

Best
Litsa Pelonis
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Της Ιουστίνης Φραγκούλη-Αργύρη

http://ioustini.blogspot.ca/2018/04/blog-post_16.html

Πλημμύρισε η κοινοτική αίθουσα απο κόσμο που διψούσε για ένα ποιοτικό θέαμα, για μια αξία, ελληνική και διαχρονική. Το πολυθέαμα «Οίνος και Πνεύμα» με θέμα το ελληνικό κρασί χάρισε ευφροσύνη στο ακροατήριο, όπως υποσχόταν ακριβώς ο τίτλος «Οίνος και Πνεύμα».

‘Ηταν μια παράσταση που τα είχε όλα: θέαμα, μουσική και χορό και που εκτυλίχθηκε στο Ελληνικό Κοινοτικό Κέντρο υπό τη διοργάνωση του Ελληνικού Ιδρύματος Υποτροφιών, του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών στο Μόντρεαλ και του Λαογραφικού Εργαστηρίου της ΕΚΜΜ.
Μια γιγαντοοθόνη κυριαρχούσε στη σκηνή απ΄όπου περνούσαν εικόνες της Ελλάδας, εικόνες αμπελώνων και κρασιών που στεφανώνουν την ιστορία των χιλιάδων χρόνων του κρασιού στη χώρα του Βάκχου. Ο γνωστός οινολόγος Δημήτρης Χατζηνικολάου έδωσε ζωντανά την αφήγηση σφραγίζοντας με τις γλαφυρές φράσεις του το θέαμα που σκόρπιζε νοσταλγία για τη μακρινή πατρίδα.

Ο Βασίλης Χατζηνικολάου με μουσική στο υπόβαθρο ερμήνευσε με την αισθαντική φωνή του τραγούδια γύρω απο το κρασί και το κέφι του, περιφερόμενος απο τα λαϊκά ακούσματα στην ελαφρά ευρωπαϊκή μουσική των βάλς αλλά και στη δημοτική παράδοση.

Επίλεκτα τμήματα χορευτών από το Λαογραφικό Εργαστήρι της ΕΚΜΜ με τον ενθουσιασμό του Ρωμανού Χατζηνικολάου πλαισίωσαν τη μουσική και τις εικόνες δίνοντας τη γεύση της ολοκλήρωσης και συνδέοντας το ελληνικό αφήγημα του οίνου με τον τόπο που λέγεται Μοντρεάλ.

Τα ζωντανά τραγούδια και οι πλούσιες εικόνες συνέθεσαν το πολυθέαμα το οποίο αφορά στην ιστορία του κρασιού από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ταξιδεύοντας τον θεατή στους αμπελώνες της Ελλάδας, που ευλόγησε ο Βάκχος και συνέχισαν να παράγουν σταφύλια και κρασί σε όλες τις φάσεις .

Ο πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υποτροφιών δρ. Γιάννης Χατζηνικολάου σημείωσε για το πολυαναμενόμενο πολυθέαμα : «Με την ευκαιρία του εορτασμού των 30 χρόνων του Ιδρύματος και των 35 χρόνων του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών είπαμε να φέρουμε αυτή την παράσταση που σκοπό έχει να ευφράνει το πνεύμα και τις καρδιές των Ελλήνων της παροικίας μας. Είμαστε ευλογημένη ως χώρα να έχουμε ωραίους αμπελώνες που φύονται σε διάφορες πλαγιές από την Κρήτη ως τη Μακεδονία και τη Θράκη κι αυτή η παραγωγή του πολυθεάματος δοξάζει την ποικιλία της γής , των σταφυλιών και των κρασιών της Ελλάδας.

Η μουσική προέρχεται απο τα τραγούδια για το κρασί και τους αμπελώνες και είναι αισιόδοξη, γιορταστική χαρούμενη. Τα χορευτικά συγκροτήματα του Λαογραφικού Εργαστηρίου συνέδεσαν την γή της Ελλάδας με τα παιδιά του Καναδά και της Ελλάδας».

Η πρωτοτυπία του πολυθεάματος βρισκόταν στο ότι παντρεύτηκε αρμονικά η αφήγηση με τις μουσικές και τους χορούς, παρασύροντας το κοινό σε μια ευεξία που άρχισε από το Πνεύμα και κατέληξε στον Οίνο.

Πέντε ποικιλίες κρασιών της εταιρείας «Creticos” με ιδιαίτερες γεύσεις και άρωμα Κρήτης άφησαν τις καλύτερες εντυπώσεις στους παρευρισκόμενους, ενώ το λευκό κρασί «Παράγκα» του Κυρ-Γιάννη προσφέρθηκε επίσης στο κοινό. Την γαστρονομική επιμέλεια είχε η εταιρεία «Salamina Foods’, που προσέφερε δωρεάν τα μεζεδάκια. Η εκδήλωση συγκέντρωσε γύρω στα 600 άτομα με σημαντικές πολιτικές παρουσίες στο ακροατήριο.